Круглий стіл на тему: «Шахрайство та злочини у банківській сфері»


22 березня 2024

22 березня 2024 року в рамках Global Money Week 2024 кафедра фінансів, банківської справи та страхування економічного факультету Центральноукраїнського національного технічного університету виступила організатором КРУГЛОГО СТОЛУ з представниками провідних банківських установ міста Кропивницький на тему: «Шахрайство та злочини у банківській сфері».

Учасники дискусії:

Дмитро МАЙДАНИК - начальник управління по роботі з індивідуальними клієнтами пріоритетного сегменту АТ «Укрексімбанк»

Марина ТИМОФІЄНКО головний економіст управління по роботі з індивідуальними клієнтами пріоритетного сегменту філії АТ«Укрексімбанк»  у м. Кропивницькому

Вікторія ПОДКЛАДЕНКО - регіональний менеджер (куратор відділень) АТ «Приватбанк»

Тетяна БРОВАРНА - начальник відділу електронної комерції Кіровоградського обласного управління АТ «Ощадбанк»

Анна ЧЕРНЯВСЬКА - керівник відділення гр. Б АТ «А-Банк»

Шляхом анонсування заходу у соцмережах на круглий стіл було запрошено викладачів кафедри фінансів, банківської справи та страхування, здобувачів різних рівнів за спеціальністю «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок» та всіх бажаючих!

За результатми дискусії учасниками круглого столу було прийнято резолюцію щодо протидії банків та їх клієнтам загрозам шахрайства:

1. Не дивлячись на активну роз’яснювальну роботу серед населення, яку проводять банківські установи, кількість випадків шахрайства та розмір спричинених ними збитків постійно зростає.

2. Типологія шахрайських дій, які наразі включають крадіжку персональних даних та встановлення контролю за рахунками жертв, кібератаки, шахрайство з безкартковими операціями та схеми з авторизацією пуш-платежів, збільшується.

3. Кількість внутрішнього шахрайства та зовнішніх шахрайських дій ініційованих співробітниками банків, зменшується.

4. Банки інвестують у нові технології запобігання шахрайству, включно з машинним навчанням, повідомленнями про шахрайство в режимі реального часу, розпізнаванням голосу, обличчя та відбитків пальців (біометричні дані) та формуванням профілів взаємодії клієнтів з їхніми пристроями та засобами інтернет-банкінгу (поведінкові біометричні дані).

5. Клієнти вважають, що відповідальність за запобігання шахрайським атакам їхніх рахунків із застосуванням соціального інжинірингу несуть банки, при цьому самі дуже часто досить безвідповідально ставляться до своїх грошей.

6. Шахраї маніпулюють і примушують клієнтів здійснювати платежі на їхню користь, оминаючи банківські засоби контролю.

7. Необхідно докладати додаткових зусиль у сфері навчання клієнтів з питань запобігання шахрайству та протиправним схемам.

8. Актуальним засобом захисту своїх коштів в банках сьогодні виступає страхова послуга «Захист від шахрайства», яка дозволить захистити себе від різного виду шахрайства та в найкоротші терміни повернути гроші, вкрадені злочинцями.

Ми щиро дякуємо ВСІМ за участь у круглому столі, тема, зміст і резолюція якого повною мірою розкривають офіційну тему Global Money Week у 2024 році – «Захистіть свої гроші, убезпечте своє майбутнє»!  

Впевнені, що наведенні приклади платіжного шахрайства та запропоновані дії щодо їх унеможливлення допоможуть учасникам заходу уберегти себе та своїх рідних від шахраїв в теперішній складний військовий час.

СЬОГОДНІ ЯК НІКОЛИ - БЕЗПЕКА ПОНАД УСЕ!

#ГраНавчанняДобробут #GMWUkraine2024 #ProtectYourMoney #SecureYourFuture #GMW2024